NYC Condo

This NYC Condo consisted of combining two separate apartments, on two different levels into a single family residence. The spaces were seamlessly incorporated into one through a vertical slot that acted as a pivot point for the two units. This central stair was conceived as a slot of light and air. To reflect this, a perforated 1/8 thick steel plate was folded to act as the transparent staircase. This slot is furthered emphasized by oak panels flanking either side, which helps emphasize the lightness and transparency of the staircase.

For the majority of the apartment, the client wished to mute the architecture and have it serve as a backdrop to show piece their art and furniture collection. This is achieved through an open floor plan for the public spaces and hiding the service programs (such as the kitchen, bathrooms, storage) behind concealed doors or millwork panels. A careful and flexible lighting strategy was employed to allow for low level ambient lighting throughout, countered by accent lighting on the art and furniture.

(All design rights are credited to SPAN. Principal in charge: Karen Stonely, Project Manager: Alan E. Ho)

    • Location
    • New York, NY
    • Type
    • Residential
    • Status
    • Completed 2009
    • Size
    • 3,000 sf
    • Credits
    • Alan E. Ho (for SPAN Architecture)
    • Karen Stonely (SPAN Architecture)
    • Peter Pelsinski (SPAN Architecture)
    • Aaron Zalneraitis (SPAN Architecture)
    • Copyright SPAN Architecture
    • Photographs by Adrian Gaut